Evoluutio on paha?

Uusin Opettaja-lehti tarjoaa keskustelua -palstallaan erinomaisen esimerkin evoluution väärinymmärtämisestä. Jan Nummensalo on tehnyt syväanalyysiä koulusurmien tiimoilta ja ilmoittaa ykskantaan, että surmaajia yhdisti ateismi. Samaan hengenvetoon hän kyseenalaistaa evoluution opetuksen suomalaisessa peruskoulussa sen raaistavan ateistisen maailmankuvan vuoksi. Nuoret voivat Nummensalon mukaan huonosti, koska heille opetetaan tieteellisiä tosiasioita.

Käsitys, jonka mukaan evoluutio olisi jotenkin raaistava, on täydellisen väärinymmärryksen tulosta. Kulunut luonnehdinta, vahvemman eloonjääminen, luonnonvalinnasta puhuttaessa johtaa helposti harhaan. Evoluutiossa on kyse geenifrekvenssien muutoksesta ajan kuluessa. Muutosta ajaa ympäristöön sopeutuminen, johon toisilla yksilöillä on perimänsä ansiosta paremmat mahdollisuudet kuin toisilla. Sopeutujat saavat enemmän jälkeläisiä ja näiden ominaisuudet yleistyvät. Ihmisen evoluutiossa on jo kauan ollut vallalla trendi joka suosii geenejä joiden kantaja on sosiaalisesti kyvykäs, muiden kanssa toimeen tuleva, mukava henkilö. Ymmärtääkseni holtiton koulusurmaaja ei ainakaan geenitasolla lisäänny ja toivoakseni meeminsäkään ei jää pitkäikäiseksi. Näin hän on evoluution silmissä häviäjä.

Nummensalon peräänkuuluttama pehmeiden arvojen esiinmarssi kouluissa voi varmasti tehdä hyvää, mutta mielestäni sen ei tarvitse missään nimessä nojata kristilliseen maailmankuvaan. Uskonnotkin ovat evoluution tulosta, ihmisen aivojen kehitykseen liittyvä sivutuote. Meille tuli muinoin tarve keksiä selittämättömälle tapahtumalle selitys. Uskonnot toivat silloin henkimaailmasta tyydyttävän vastauksen näihin kysymyksiin. Samalla riitit ja rituaalit lisäsivät yhteisöllisyyttä entisestään. Tämä sopi kuvioihin hyvin, sillä ihmisellä on vahva tarve jakaa lajitoverit meihin ja muihin. Ajat ovat muuttuneet ja nyt pystymme tieteen metodein vastaamaan kysymyksiin, johon aiemmin toivat kajoa vain uskonnolliset harhaopit. Uskonto jaottelee yhä edelleen ihmiset vahvasti eri lahkoihin, joka toimii raapaisupintana konflikteille eripuolilla maailmaa.

Mielestäni evoluution syvempi ymmärtäminen toisi mukanaan paljon enemmän sivistystä ja myös niitä pehmeitä arvoja, kuin kristinuskon oppien avulla voidaan saavuttaa. Toivon, että Nummensalo ja kumppanit perehtyvät hieman syvemmin luonnonvalinnan ihmeelliseen maailmaan, kuin mitä peruskoulun oppikirjoja harhaisesti tavaamalla ovat kyenneet tähän asti omaksumaan.

Mainokset

2 vastausta to “Evoluutio on paha?”

 1. Kleesi Says:

  Niin, suurin vaikeus ymmärtää evoluution tapahtumaketjujen kulkua taitaa juontaa juurensa yhä edelleen vallalla olevasta tavasta kirjoittaa lajien sisäisistä yksilöiden muuntumisista ja uusiksi lajeiksi jakautumisista tai eriytymisistä sekä eri ”kehitys”versioiden hiljaisesta häviämisestä harhaanjohtavalla ja oikovalla tavalla.

  Evoluutiokehitystä (suomen kielen ongelmana jo pelkästään sanan ”kehitys” positiivisviritteinen sävy) käsittelevät kirjoitukset tuntuvat jatkuvasti olevan ymmärrettävissä siten, että evoluutiolla olisi päämäärä, jopa aivot – tai ainakin, että evoluutiokehitys sisältäisi aktiivisia toimija-vaiheita.

  Esimerkiksi tällä viikolla (43/2008) HS:ssa:

  ”Bakteeri voi esimerkiksi oppia tuottamaan entsyymiä…”

  Ja, että yksilöt, jotka nyt Maan päällä lajiaan edustavat olisivat jonkinlainen optimaalinen kombinaatio kyseessä olevan lajin geenistöstä viimeisimpine mutaatioineen ja geeniyhdistelmineen. Kyseessähän on vain selviytynyt kompromissi, jonka mahdollisia edellisessä versiossa menetettyjä pikkuhienouksia tai niiden aiheita voimme vain arvailla. Toki kyseessä voisi olla juuri SE täydellinen perimä vastaamaan vallitsevan ympäristön vaatimuksiin, mutta kuinka pysyvä se olisi, vaikka ympäristöolot eivät muuttuisikaan?

  Myös eliölajien tällä hetkellä vaikuttavien muotojen menneitä vaiheita voi vain arvailla. Samoin lajin vallitsevaa muuntumisvaihetta. Voidaan tietenkin olettaa, että lajit pysyvät staattisesti ennallaan niin kauan kuin ympäristö pysyy kyseiselle muodolle sopivana tai jopa optimaalisena, mutta tuolloin geneettisten muutosten ja variaatioiden tulisi myös aina hävitä taistelussa vallitsevien piirteiden kokonaisuuksille. Tuskin kuitenkaan.

  Onko evolutiivisen kehityskulun aikaulottuvuutta painotettu tarpeeksi? Kuinka moni todella ymmärtää pienenkin lajitasolla tapahtuvan muutoksen yksilöiden ulkoasussa tai käyttäytymisessä vaativan hyvin hyvin hyvin p i t k i ä aikoja?

  Joka tapauksessa:

  Evoluutio tuskin on vieras käsite kenellekään, mutta evoluutioon liittyvien tapahtumien ymmärtämiseksi oikein olisi kiinnitettävä erityisen suurta huomiota kaikkeen julkaistavaan materiaaliin, joka vain etäisestikin liittyy evoluutioon.

  Evoluutioteorian ja uskontojen välillä ei sen sijaan edes voi olla minkäänlaista vastakkainasettelua:
  Toinen on tiedettä, ja toinen on…

  P.S. ”mukava henkilö” on aika paljon sanottu. Valtaosalla ihmisistä toki on melko välttämätön kyky mukautua erilaisten sosiaalisten verkkojen vaatimuksiin, mutta onko kyseessä kylmä omaa etua tavoitteleva laskelmointi? Sosiaalisesti kyvykäs ihminen kun osaa kyvyttömämpää paremmin peittää motiivinsa. Taitaa yleensäkin olla niin, että evoluutiokehityksen myötä jäljelle jäänyt ihmiskanta on pitkälti hyperitsekkäitä ja mukapyyteettömiä, nöyrästi alistuvia pelkureita, jotka tavoittelevat mahdollisimman pitkää elämää. – Ehkä myös bonuksena mahdollisimman montaa lisääntymismahdollisuutta. …ainakin silloin joskus ennen…

  Aivan eri asia tietenkin on ns. sairas mieli. Esimerkiksi itsetuhoisuus ja puolustuskyvyttömien ihmisten tappaminen tilanteessa, jossa ei ole ulkopuolisen aistein havaittavissa uhkaa. Vai olisiko kyseessä yksilötason geeniyhdistelmä, joka ympäristötekijöiden vaikutuksesta aktivoi puolustautumisen? – No, kutsumme sitä kuitenkin sairaudeksi…

 2. Jarkko Says:

  Luulen, että ns. kylmä laskelmointi tapahtuu tiedostamattomalla tasolla. Eli tunnen itseni altruistiksi, vaikka minua liikuttaakin vain omien geenieni kohtalo. Tämä pätee myös ehdokkaiden vaalilupauksiin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: